Βαλεριάνα

Πολυετές φυτό της Ελλάδας που φτάνει μέχρι 130 εκ. ύψος με λευκά ή ρόδινα άνθη που σχηματίζουν ομπρέλα. Η ρίζα είναι βαρύοσμη και ο βλαστός χνουδωτός. Τα φύλλα της είναι αντίθετα με λογχοειδή φυλλάρια. 
Θεραπευτικές Ιδιότητες

 Απο τη ρίζα του φυτού παράγεται αιθέριο έλαιο που έχει τονωτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για το άσθμα, τις δηλητηριάσεις, τους σπασμούς, την παχυσαρκία, το χρόνιο άγχος, τη ταχυκαδία και την υστερία. 
Τρόποι χρήσης

 Για το άσθμα παρασκευάστε έγχυμα απο τη ρίζα του φυτού βάζοντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού ημερισίως.  Στις δηλητηριάσεις χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων.  Για τους σπασμούς φτιάξτε αφέψημα απο τη ρίζα χρησιμοποιώντας 5-10 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1 φλυτζάνι του τσαγιού την ημέρα.  Για την παχυσαρκία παρασκευάστε έγχυμα φύλλων βάζοντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού. Πίνετε 1 φλυτζάνι του τσαγιού ημερησίως.   Για τη ταχυκαρδία χρησιμοποιήστε αφέψημα φύλλων βάζοντας 15-20 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα.   Για την υστερία φτιάξτε αφέψημα ρίζας βάζοντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.  Για το χρόνιο άγχος βάλτε 10 σταγόνες βάμματος σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε κάθε μια ώρα για διάστημα δύο εβδομάδων.  

Έγχυμα - Αφέψημα - Βάμμα  Άσθμα Δηλητηριάσεις Παχυσαρκία Σπασμοί Ταχυκαρδία Υστερία